جرم گیری دندان

جرم گیری دندان

 

جرمگیری دندان :

 

در صورتی که افراد به سلامت دندان های‌ خود اهمیتی ندهند و پس‌ از هر وعده‌ ی غذایی مسواک نزنند، به‌ مرور لایه‌ای‌ از مواد غذایی برروی دندان ها‌ می نشیند.که این‌ لایه‌های بسیار نازک  همان جرم‌ها هستند که‌ در ابتدا بی خطرند و ظاهر دندان را به‌ هیچ عنوان از فرم‌ نمی‌اندازند، اما فقط  لازم است‌ که چند روز از عمر این‌ لایه‌های نازک بگذرد. کم کم شروع می کنند به‌ ایجاد بوی بد و مواد غذایی که‌ دیگر چندان هم‌ موادغذایی  نیز نمی باشندو، تبدیل به اسیدهایی می شوند که‌این اسیدها  باعث ایجاد حفره در دندان می شود و دندان را اصطلاحا کرم زده می کنند. جرم گیری و بروساژ در مطب دندانپزشکی می تواند به خوبی این پلاک ها و جرم های دندانی را از میان ببرد و سلامت را برای دهان و دندان شما ایجاد کند. زیرا عدم توجه به وجود جرم روی دندان ها، بوی بد دهان ها، پوسیدگی های  روی دندانی بروز بیماری های لثه را به دنبال خواهد داشت. به همین دلیل است که همواره توصیه می شود تا هر چند وقت یک بار برای جرم گیری به مطب دندانپزشکی مراجعه شود.

 

درباره جرم گیری دندان بهتر است  این را هم بدانید که هیچ گونه دردی احساس نمی کنید و رسوب  هایی که بر روی دندان شما جمع شده اند با استفاده از این اقدام به طور کامل از بین می روندلازم به ذکر است  که بدانید  بزاق دهان (چون دارای املاح بسیاری است )و همچنین میکروب های موجود در دهان از عوامل تشکیل جرم دندان می باشند. جرم گیری دندان در روزهای اولیه با توجه به این موضوع که لایه های ضخیمی از جرم تشکیل نشده است به آسانی  با مسواک زدن و نخ دندان در منزل و یا روش های کوتاه و اسان در مطب قابل انجام می باشد.

 

واین نکته را هم در نظر بگیرید اگر لایه های جرم دندان ضخیم باشد در این صورت ضروری است اقدامات جدی تری را در نظر بگیرید.

 

و جالب است بدانید, افرادی که به طور جدی  و بیش ازحد ,از  سیگار و الکل  ,چایی ,قهوه و نوشیدنی های رنگی استفاده می کنند  خیلی زودتر به جرم روی دندان مبتلا می شوند.

 

پس در نتیجه پلاک میکروبی  یا جرم دندان یک لایه چسبناک و بدون رنگ از باکتری هاست که‌ به صورت یک‌ رسوب نرم بر روی دندان ها تجمع می کند و جرم همان پلاک میکروبی می باشد که‌ اگر 24 تا 48 ساعت به‌ طور کامل بر روی دندان ها بماند و برداشته نشود، می تواند با‌ مواد معدنی در بزاق دهان ترکیب شده که‌ به مرور زمان مواد معدنی در آن نفوذ کرده و سخت شده و محکم به سطح دندان ها می چسبد و با شستشو و مسواک پاک نمی شود و در بالا و زیر لثه نیز قرار می گیرد.

 

بروساژ و جرم گیری دندان باعث بهبود ورم و التهاب لثه شده و مانع از تبدیل شدن‌ این مشکل به‌ یک بیماری شدید لثه می شوند. و همچنین از بین رفتن جرم باعث کاهش پوسیدگی دندان می شود.

 

از جمله عواملی که باعث زود جرم گرفتن دندان ها می شود مصرف زیاد مواد غذایی شیرین و چسبناک که بسیار مضر است ,وهمیشه توصیه می شود که یک روند غذایی مناسب و سالم را درنظر بگیریم و همیشه بعد ازخوردن مواد غذایی چسبناک حتما مسواک بزنید (و اگر شرایط مسواک زدن براتون مهیا نبود حتما دهان خود را با اب شستشو دهید)

 

از جمله عوامل دیگر,یکبار مسواک زدن در طول روز است که حداقل ان را باید به روزی 2بار برسانید(یکی شب ها قبل از خواب,و دیگری صبح ها بعد از بیدار شدن)

 

در این وسط استفاده کردن از نخ دندان را فراموش نکنید چون حتما لازم است تا بسیاری از جرم های بین دندانی را با نخ دندان بردارید.پس عامل دیگر میتواند استفاده نکردن از نخ دندان باشد.

 

مورد دیگری که  باعث زود جرم گرفتن دندان ها می شود  ناهنجاری های دهان و دندان است  که در این موقعیت به خاطر شکل و موقعیت غیر نرمال دهان ونامرتب بودن دندان ها نمی توان به راحتی به تمیزی دهان و دندان پرداخت پس در این شرایط در اولین فرصت باید اقدام  به ارتودنسی کردن دندان ها  نمود.

 

و این را هم  همیشه بدانیم بخشی از جرم های دندان ها در قسمتی وجود دارند که با ما استفاده از نخ دندان و یا مسواک به انها دسترسی نداریم و حتما باید مراجعه به مطب دندان پزشکی را فراموش نکنیم(حدودا 6ماه 1بار )

 

در مورد مدت زمان انجام  جرمگیری دندان باید بگوییم ,افرادی‌ که به طورمرتب و به طور منظم مسواک می زنند، چندان برایشان مهم نیست‌ که‌ سالی یکبار این عمل جرمگیری  را انجام بدهند. ولی اگر‌ این کار را توسط دندانپزشک کار بلد انجام بدهند، بسیار خوب‌ می باشد.
اینکه گفته می شود باید هر شش ماه یکبار جرم گیری دندان صورت گیرد، مبنای علمی برای‌ همه‌ی افراد ندارد بلکه تنها شامل افراد محدودی است که‌ با توجه به‌ تشخیص دندانپزشک متخصص لازم‌ است تا هر شش ماه‌ یکبار دندان های‌ خود را جرم گیری کنند.

 

وهمیشه این را هم در نظر داشته باشید که جرم‌های دندانی نه تنها باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند، بلکه لثه و بافت‌های لثه را نیزتخریب می‌کنند و باعث ایجاد تحلیل لثه و در نهایت، لق شدن دندان‌ها می‌شوند.

 

دو مدل روش  برای‌ از بین بردن جرم دندان ها  وجود دارد، که البته بعضی از دندانپزشکان از هر دو روش باهم استفاده می کنند.

 

ابزار اولتراسوند

 

 ابزارهای اولتراسوند تقریبا اولین ابزارهایی هستند که برای جرم‌گیری و بروساژ دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این وسیله با ایجاد لرزش‌هایی که به وجود می اورد، تکه‌های بزرگ جرم را از روی سطح دندان جدا می‌کند.

 

همچنین این وسیله در زمانی که کار می‌کند، یک بخار (میست) آب سرد را بر روی سطح دندان می‌پاشد تا هم جرم‌ها و رسوبات کنده شده را بشوید و هم دمای سطح دندان را پایین نگه دارد و از گرم شدن زیاد آن جلوگیری کند. ابزار اولتراسوند معمولاً در زمان کار کردن، صدای سوت مانندی با تُن بالا تولید می‌کند.

 

.

 

 

 

 

 

خطر جرمگیری دندان:

 

بیشتر افراد این تصور را دارند‌ که جرم گیری به‌ مینای دندان آسیب زده و باعث پوسیدگی دندان ها شده‌ ولی باید ذکر شود‌ که وجود جرم هایی‌ که روی دندان و لثه ها هستند به بافت دندان ها آسیب جدی وارد می کنند و با تجمع میکروب ها در دهان به تکثیر هم ادامه می دهند. پس وجود جرم در دهان مضر بوده‌ نه‌ از بین بردن جرم ها.
نکته‌ای که‌ باید بدانید این‌ است‌ که جرم گیری باعث حساس‌ شدن دندان شده و با برخورد کردن نوشیدنی‌های سرد و گرم به‌ آن تیر کشیده و جرم هایی که‌ تا قبل‌ از آن‌ روی دندان بودند، بعنوان عایقی عمل کرده‌ که جلوی حساسیت را گرفته و اگر این لایه جرم از روی دندان از بین برود منجر به‌ این حالت شده و کاملا طبیعی‌ بوده ولی‌ این حساسیت فقط تا‌ چند روز بعد‌ از انجام جرم گیری وجود دارد.

 

در روش جرمگیری احتمال عفونت برای کسایی که از سیستم ایمنی ضعیف تری برخوردارند وجود دارد وهمچنین اگر بعد از یک مدت طولانی برای جرمگیری به دندانپزشکی مراجعه میکنید بدانید این کار شاید همراه با خونریزی باشد که البته اصلا جای نگرانی نیست زیرا دراین شرایط دکتر دندان پزشک شما توصیه های لازم را برای  شما شرح می دهد.